Dr Westerlund

9 Feb

Hälsa på min husdoktor, Westerlund:


En stor Dr Westerlunds hälsoblomma, som den kallas, står i mitt köksfönster. Egentligen heter blomman Rosengeranium och tillhör pelargon-släktet. Den doftar citron och kan användas som smaksättning i t.ex. sockerkaka.

Dr Westerlund var en läkare som arbetade i Enköping i mitten på 1800-talet. Han rekommenderade sina patienter att ha blomman i sovrummet på grund av dess uppfriskande doft. Jag fick min Dr Westerlund som skott av min farmor. Hon har alltid haft Dr Westerlundare, ända sedan 50-talet då hon bodde i just Enköping.

Jag har delat ut skott till vänner och bekanta, för tar man skott blir blomman buskigare. Nu är den nästan förväxt, men jag har några skott på lut i sovrumsfönstret, så snart kanske den här Westerlundaren har gjort sitt och får bytas mot en ny. Men man får ha lite tålamod med skotten, det dröjer ganska länge innan det blir rötter. I övrigt är blomman lättskött, och som sagt så doftar den ljuvligt!

No comments yet

Leave a Reply